Natural History Museum

Location: London

Commissioned by: Cultural Innovations & Benugo

Interior Design

Path Design

Insight

Craftwood Interiors were approached by Path Design and Cultural Innovations, a consultancy company, and invited to be part of a project involving the refurbishment of two of the restaurants within the Natural History Museum.

The Solution

The first project was the Central Hall Café, in an area known as the Blue Zone. Path Design were keen to use our triple roll back seating here for visual impact, with leather being the choice of cover. The back profiles were a little squarer than is usual for this type of seating…..this was to create a more contemporary feel and also to tie in with the rectangular stone blocks in the wall.

It was very important that the colour of the leather complement the beautiful mosaic tiles around the archways leading away from the area. Heather Baskerville, project manager at Craftwood Interiors, sourced a wide range of leather samples in blue/grey colours for consideration before a final choice was made.

As some of the banquettes needed to be easily moveable when the area is used for special events, the seating was mounted on solid timber turned legs rather than a fixed plinth. The flooring in this area is original mosaic tiles, and Craftwood took care to ensure that the stain colour for the legs complemented these too.

Cultural Innovations Benugo Natural History Museum 6514 ID7

Cultural Innovations Benugo Natural History Museum 6514 ID7

The Central Hall Café remained open during this period and Craftwood Interiors installed the seating out of hours, thus ensuring no disruption to the museum and its’ visitors

Having successfully completed the installation of the Blue Zone seating, Craftwood then moved onto the next project….new banquette seating in the Red Zone area’s restaurant – The Deli Café.  A larger project with different challenges…..

Path Design, Cultural Innovations, GF Holding, the main contractor on the project, and Craftwood Interiors worked together to ensure that the seating offered a practical solution for the needs of the Deli Café.  Path Design opted to use the same triple roll back seating as the Blue Zone but this time in a different colour. Again Craftwood supplied a range of samples to the client before a striking burgundy red was selected.

Cultural Innovations Benugo Natural History Museum 6514 ID2

Cultural Innovations Benugo Natural History Museum 6514 ID2

One of the challenges was that some of the seating needed to be removable to allow access to the rear of the display portholes seen in the main Earth Hall. Ventilation was also required for the radiators behind the seating. At the same time, the seating needed to be static for restaurant visitors. Craftwood came up with a workable solution that solved both problems.

Cultural Innovations Benugo Natural History Museum 6514 ID3

Cultural Innovations Benugo Natural History Museum 6514 ID3

 

The Results

The outcome of both projects has provided visitors to the Natural History Museum with enticing areas to take the weight off their feet, enjoy a drink, and maybe a meal. The new seating boasts hard-wearing leather and is aesthetically pleasing to the eye.

Craftwood Interiors are immensely proud to have been involved in both projects in the internationally renowned Natural History Museum, and have also subsequently carried out other works with both Path Design and GF Holding.

Cultural Innovations Benugo Natural History Museum 6514 ID1

Cultural Innovations Benugo Natural History Museum 6514 ID1