Case Study

Nando’s Loughton

Loughton

REF: 8849

The Brief

Challenged with transforming this previous 1920’s former car dealership into a new restaurant for Nando’s, Paul Thrush of STAC Architecture certainly had a project on his hands to create something special here!

  • Commercial
  • Loughton
  • Banquette Seating
  • Booth Seating
  • Plain Back
  • Roll Back
  • Capping
  • Plinths

Interior Design

STAC Architecture

The Solution

The use of industrial materials, reclaimed car bonnets, reclaimed timber from Africa and Yorkshire as well as bold bright colours are key to the design. A real mix of textures….. A striking “woven” timber grid shell ceiling feature snakes it way through the restaurant, clearly following the main circulation areas, and the thoroughfare to the service counter. On the floor is a “river” of cobble stones that meet you out in the street and run right through the restaurant.

At the front of the restaurant sit some high back booth seats – upholstered with a bright green leather on the extra deep seat with the backs upholstered in a bold striped fabrics. The outside backs of the seating have been clad in reclaimed timber by main contractor French Joinery. These elements create a bold and inviting statement seen through the full height curved glass shop front.

Behind the booth seating sit 3 interlinking semi-circular banquettes again with green leather seats and a contrasting colour fabric back. Craftwood worked closely with French Joinery on this whole area so as to ensure that their curved dwarf wall all fitted seamlessly together with the banquettes once on site.

A little further into the restaurant, a rammed earth wall, made from locally sourced clay in the Thames Estuary, forms the backdrop for a high 4 roll back leather banquette. Unusually here, the ends of the rolls were modified to appear as full rounds rather than the usual half round detail. Two alternate tones of deep red leather were used on the backs here which breaks up the run visually and creates more textural interest, tying in well with the natural clay wall itself. Set off with pendants hanging above with various length drops, hanging on bright yellow flex with simple yellow industrial festoon shades, the finished effect looks fantastic!

Results

An unusual and striking interior for Nando’s new hatchling. Well done STAC for another great design!

“We really had fun designing and seeing this restaurant come to life. From the up cycling of car bonnets to form wall cladding and make table tops to the construction of the rammed earth wall and all the bits in-between. The fantastic upholstery work and considered detailing that brings a soft, colourful touch of fun to the space. Another successful job and happy client that is only as good as the sum of its parts. Thanks again to a fantastic team at Craftwood Interiors”

Paul Thrush, STAC Architecture

Related Case Studies

View

Ormer

Jersey

Banquette Seating
View

Swingers Crazy Golf Club

London

Banquette Seating
Bench Seating
View

Hotel Pulitzer

Amsterdam

Banquette Seating
All Case Studies